Förskola

En hållbar saga för de små

Milo och energin

Milo och Energin handlar om hur trollet Milo fryser och smiter iväg från sin familj i skogen till människostaden där det är varmt i husen. Hemma hos människobarnen Leo och Tova får han värma sig och uppleva magin med allt som energin kan skapa. Men plötsligt slutar allt fungera och tillsammans med barnen måste Milo hitta elen igen.

Sagoboken förklarar på ett enkelt och roligt sätt varifrån energin kommer och hur viktig elen är för att allt ska fungera i vår stad. Vi tror att den kan bli minst lika populär som den första sagoboken.

Sagoboken ”Milo och energin” är skapad av författaren Linnéa Roll och illustratören Marcus Jerner, båda från Trollhättan. Boken släpptes 2017-01-27.

Beställ sagoboken Milo och energin!

Ladda ner Milo och energin som PDF (5 MB).

Milo och miljön

Milo och miljön har sedan hösten 2012 delats ut gratis i 5.000 exemplar till kommunens femåringar. Boken är nu slut (VT 2016) och vi hänvisar till vår interaktiva sagoboksapp och till den nedladdningsbara PDF:en.

Trollet Milo är arg på sin familj och rymmer från skogen till stora staden. Följ med på ett hisnande äventyr där du får lära dig hur man sorterar sopor, vad man får slänga i toaletten och hemligheten bakom den magiska gasen som bilarna kör på.

Sagoboken ”Milo och miljön” är skapad av författaren Linnéa Roll och illustratören Marcus Jerner, båda från Trollhättan.

Sagoboksapp

Boken (interaktiv sagobok) finns att ladda ner gratis via App Store och Google Play.

Nedladdningsbar sagobok

Boken går också att ladda ner i digital form och kan därefter visas på smartboard, läsplatta eller projiceras på en stor bildskärm/duk/vägg.

Ladda ner Milo och miljön som PDF (5 MB).

Milos äventyr – för stans alla femåringar

Häng med när trollet Milo besöker människostaden och upptäcker sladd-djur och konstiga saker. Under 45 minuter på Innovatum Science Center får barnen se filmen där Milo berättar om sina äventyr. De får lära sig bra saker om elsäkerhet, experimentera med statiska ballonger och testa andra roliga övningar. Barnen får också var sin sagobok om Milo med sig hem.

Boka lektionen här!

 • Tips och inspiration

  Arbeta med bokens bilder

  Du kan använda sagoboken Milo och Miljön på många sätt. Till exempel kan du använda bilderna när man jobbar med barn som inte har svenska som modersmål. Boken kan du ladda ner digitalt och visa på en större skärm eller smartboard.

  Samarbeta med Kulturbyrån/N3

  Spela teater, gör musik eller skapa bilder utifrån sagoboken Milo och Miljön. Koppla in Kulturbyrån och jobba med hållbar utveckling i klassen utifrån deras uttryckssätt dans, musik, saga, drama, färg och form med mera. På deras hemsida finns massor av inspiration att hämta.

  Besök Innovatum Science Center

  Läs mer om vilka program och aktiviteter som finns på Science Center på deras hemsida.

  Vill du ha hjälp med din skolas miljöarbete?

  Vill du lära dig mer eller vill du ha hjälp med att komma igång med förskolans miljöarbete?

  Hör av dig, vi kommer gärna på förskoleträffar eller tar emot förskollärare på studiebesök. Vi kan också hjälpa till med att ta fram program till fortbildning anpassat efter olika behov och önskemål.

 • Appar, filmer och spel

  På vår samlingssida för appar, filmer och spel hittar du mer inspirationsmaterial som vi utvecklat.

     

Utdrag ur sagoboken Milo och energin.

milo-och-miljon-01 milo-och-miljon-02 milo-och-miljon-03 milo-och-miljon-05

Utdrag ur sagoboken Milo och miljön.