Textiljaktens logotyp på jeans

Textiljakten är tillbaka!

Nästan sju ton blev resultatet när den första upplagen av Textiljakten genomfördes i november 2019. Nu är Uddevalla Energi, Vänersborgs kommun och Trollhättan Energi tillbaka med sitt lyckade samarbete för att få ännu fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna.

Bli en vardagshjälte
Textiljakten
Publicerad: 2020-10-13 av Victoria Corneliusson
 

Under tre veckor, den 9-27 november, bjuds nu eleverna i årskurs 4-6 i hela Trestad in att vara med och leda årets jakt i respektive kommun.

3 kommuner, 3 veckor och 30 ton

Under parollen 3 kommuner, 3 veckor och 30 ton tar de tre kommunerna nu ny sats. Och självklart har även allmänheten möjlighet att vara med i Textiljakten och bidra till att i år tillsammans försöka jaga in 30 ton.

– Vi siktar högt. Och har du ingen i familjen eller bekantskapskretsen som går på mellanstadiet, så använder du bara de befintliga containrar för textilier, kläder och skor som redan finns i vid återvinningsstationerna i alla tre kommunerna. Vi kommer att tömma dem extra ofta under Textiljaktens tre veckor, säger Susanne Eriksson på Wargön Innovation.

Läs mer om Textiljakten på Wargön Innovations hemsida.

Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier

Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.

– Textiljakten är ett sätt för oss att tillsammans i Trestad sätta fokus på en oerhört angelägen hållbarhetsfråga. Responsen blev väldigt bra förra året, så nu vi kör en ny omgång, säger Trollhättan Energis skolkommunikatör Kenneth Wilson.

Informationsmaterial till din klass

Materialet är framtaget av Wargön Innovation och innehåller bland annat fakta, frågesporter och ett bingospel, perfekt att använda i klassrummet.

Regler

Alla klasser i årskurserna 4, 5 och 6 i Trollhättans kommun bjuds in till Textiljakten 2020.

När

Textiljakten pågår 9 november – 29 november 2020.

Coronaanpassad insamling/hämtning

Vi kommer under vecka 49 att hämta alla klassers insamlade textilier och det kommer troligen att gå till på följande sätt. Kan justeras på grund av Corona-läget.

  • Vi meddelar lärare/klass att vi finns vid skolan.
  • Eleverna bär ut textilierna utanför skolbyggnaden och går sedan in i klassrummet.
  • Trollhättan Energi lastar sedan textilierna på lastbil, åker sedan och väger.
  • När alla klasser fått sina textilier hämtade skickas e-post till samtliga lärare. Klasserna kommer då att få en PDF med allas insamlade mängder.

Hur

Allt som lämnas in måste läggas i plastpåsar, vara torrt och inte vara nedfläckat med färg eller kemikalier. Om det slitna textilier eller om det är trasiga kläder spelar ingen roll.

Vinnare

Vi kommer att slumpvis dra en vinnande klass bland deltagande klasser.

Vinst

En bussutflykt, fika och ett roligt studiebesök hos Wargön Innovation med hela klassen!
På grund av Corona så bokas inte detta studiebesök nu utan dagen för besöket bokas in i samråd med vinnande klassen, Wargön Innovation och Trollhättan Energi.

Sista anmälningsdag är den 15 november!

Vinnarklassen presenteras på www.blienvardagshjalte.se och meddelas via telefon eller e-post.

När Textiljakten är slut lämnar du precis som tidigare in kläder och textilier i klädcontainern på våra återvinningsstationer, lägg kläder och textilier i en kasse när du lämnar dom.

Kolla in filmklippet ”Textiljakten är tillbaka”.

Anmälan

Anmälan är öppen till den 15 november och du har tills dess möjlighet att anmäla din klass nedan.